Mire jó a nyitott párkapcsolat / házasság?

    A hűség sosem volt az emberek erőssége. Nem mindenki tudja leélni az életét egyetlen társ mellett. Kell a változatosság. Ha a nyitott párkapcsolatot, ill. házasságot említi valaki, akkor kicsit furcsán néznek rá, főleg a konzervatívabb emberek. Van, aki a fogalommal sincs tisztában, vagy nem is tudná elképzelni így az életét. Azt gondoljuk helyesnek, ha csak egy társunk van, akivel mindenünket megosztjuk.

    Mindenkinek meg kell hagyni a szabadság érzetét egy házasságban is, ne érezze magát börtönben, ahonnan nincs kiút. A szerelem és a vonzalom idővel átalakul, viszont a kapcsolatot egyik fél sem akarja feladni, ekkor elgondolkodhatnak azon a lehetőségen, hogy szabadjára engedik egymás vonzerejét, és nyíltan keresik a testi kapcsolatot mással is, természetesen úgy, hogy a szabályokat előre tisztázzák. Fontos az őszinteség és a bizalom. Mindkét félnek tisztában kell lennie azzal, hogy nem egymás ellen játszanak a jövőben, hanem egymás mellett. Minden marad a régiben, csak napközben pár órát egy másik nő/férfi oldalán töltenek.

    Az ember nem monogám lény. A nyitott kapcsolat felajánlásával megakadályozhatjuk azt, hogy hazudni kelljen a szerelmünknek, vagy a lebukástól féljünk. Így elkerülhető a bűntudat is, hisz tudjuk, hogy a másik felünk is más karjában van épp. Persze otthon este találkoznak, és együtt vacsoráznak, majd bújnak ágyba. Az ilyen típusú kapcsolathoz két hasonló gondolkodású ember kell, különben nem működik.

    Érdekes kérdés ilyenkor, hogy meddig tartható ez fent? Tudunk-e benne egy időbeli korlátot szabni? Pl. 1 év? Több? Kevesebb? Csak próbáljuk ki, aztán hátha egymáshoz rohanunk újra szenvedélyesen? Ennek kiderítéséhez elég pl. egy swinger klub.

    Egy nyitott házasság alkalmas-e a gyerekvállalásra? Húzunk egy vonalat, hogy akkor a mai naptól babaprojekt van, és csak egymással törődünk, ill. a születendő gyerekünkkel? A férfiaknak a terhesség előtti és utáni időszakot a legnehezebb elviselniük, ha a szexről van szó. Ilyenkor megfoszthatjuk őket a nyitott kapcsolat örömétől?

Ha pedig nem tudjuk, hogy mi legyen a házasságunkkal a későbbiekben, felbukkan a féltékenység, abba akarjuk hagyni a nyitott kapcsolatot, és új alapokra akarjuk helyezni a közös életünket, keressünk fel egy párterapeutát, aki segít a folytatásban.

Budapest, 2013. április 28.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ölelő karodban

Sodró víz

Leszámolás a Velencei-tónál (novella)