Miért ér véget egy hosszú kapcsolat?

Mindig meglepődik az ember, ha azt hallja, hogy valamelyik ismerőse (vagy teljesen ismeretlen emberek, sztárok) hosszú évek után elválnak vagy szakítanak. Vajon miért? Mi történhetett, ha már olyan sok időt együtt éltek meg?

    Nehéz dolog a párkapcsolat. Kezdetben sokat kell egymáshoz alkalmazkodni, meg kell ismerni a másikat, a szokásait, a hobbijait, a barátait, a családját, mit szeret az ágyban, mit szeret enni és egyéb dolgait, ami hozzá tartozik.

    Aztán miután nagy nehezen végre azt hisszük, hogy kiismertük a másikat, valami okból véget ér a kapcsolat. Valamelyik fél előáll a felismeréssel, hogy neki ez már nem kell. A szakításnak millió oka lehet.

    Ha egy pár jó pár éve együtt él, akkor nem csak bennük merül fel, hanem a környezetüknek is, hogy vajon mikor házasodnak már össze, és mikor kapnak a szülők egy unokát. Ha a pár, vagy az egyik fél nem készült még fel a családalapításra és az elköteleződésre, akkor ebből hamar szakítás lehet. El kell dönteniük, meg kell beszélniük, hogy hogyan folytassák tovább az életüket. Együtt, és akkor összeházasodjanak-e, vagy külön, és még inkább éljék ki magukat, építsék a karrierjüket tovább, bulizgassanak. Míg a nők többsége az anyaságra született, és már a húszas éveik elején szeretnének szülni, addig a férfiak még 30-35 évesen sem biztos, hogy fel vannak készülve az apaságra. A nők pedig a biológiai órájukra hivatkozva inkább olyan társat keresnek, akik megértek rá.

    Vannak az örök gyerekek, fiatalos emberek, akiknek fontosabb a karrier, a buli, a haverok a párkapcsolatuknál. Ilyenkor még a megcsalás, az egyéjszakás kalandok is beleférnek az életébe. Erre pedig egy szemfüles lány hamar rájöhet.

    Egy hosszú párkapcsolatban az évek múlásával egyre unalmasabbak a hétköznapok. Megvan a napi rutin, és a párok nem dobják fel semmi újjal az együtt töltött idejüket. Az embernek pedig jól esik néha egy kis változatosság, figyelmesség, kedvesség, meglepetés, egy kis ajándék. Amikor még friss a szerelem, akkor mindez természetes, aztán idővel elkopik. Ezt pedig sokszor nem a jelenlegi párunkkal akarjuk újra átélni, hanem új alanyt keresünk, akik kényeztethetünk. Ha pedig túl jól sikerülnek az új randik, akkor a régi párunkat elengedjük.

    Olyan emberek is vannak, akik félnek a szerelemtől, az elköteleződéstől és a komoly párkapcsolattól, mert félnek, hogy valamit még biztosan kihagytak az életükből. Szabadságra vágynak minden körülmények között. Még ha bele is mennek egy tartós kapcsolatba, nem biztos, hogy jól érzik benne magukat, lehet, hogy egy idő után fojtogató érzést vált ki belőlük, és elmenekülnek. 

    Egy szakításra leggyakrabban a féltékenykedés miatt kerül sor, de ilyen ok lehet pl. az anyós is, vagy egy elfogadhatatlan hobbi, netán a haverok. Nem beszélve arról, ha a párok már nem is kommunikálnak egymással, idegenek egymásnak, és már a szex sem működik.

Budapest, 2013. január 15.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ölelő karodban

Sodró víz

Leszámolás a Velencei-tónál (novella)